My Lovely Followers

Translate

Monday 20 February 2012

Ayam Penyet versi aku

ASSALAMUALAIKUM...

Jumpa lagi kita dialam maya ni..walaupun jarak berbeza2 namun semuanya dah serba canggih dah sekarang ni..yg jauh pun terasa cam dekat jer..utk menu hari ni wanie masak ayam penyek..walaupun bukan dari keturunan jawa tapi try jugaklah sebab dah suka kan..

ni sambal belacannya;

bahan-bahan

2  biji bwg besar
4  biji bwg putih
20 biji cili padi merah & hijau
belacan
sedikit air asam jawa
bahan perasa
minyak


semua bahan tadi di blend dan tumis sehingga sedikit kering


 untuk perapan ayam


1/2 ekor ayam
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
3 biji bwg putih
 2 sudu ketumbar
garam

semua bahan  di tumbuk @ blend dan perap ayam selama 1/2 jam..

untuk back up 

pucuk ubi }di rebus
kobis
timun
tomato
daun salad




MAKAN DENGAN NASI PUTIH SUP PANAS-PANAS....:)

2 comments:

  1. wahhh sebiji serupa arrr mcm kat kedai yg kiter slu mkn tu.....bila la dapur kiter nk berasap....blog pun xberupdate..ingt nk tukar "umah" baru arrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa jer sama rasa mesti sedap kat kdai tu nyer...ni wanie belasah jer..entah btl entah x..hihihi..
      nti berasap la tu...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...