My Lovely Followers

Translate

Wednesday 25 February 2015

Pulut Arung @ Pulut Ketupat

Salam Rabu semua...alhamdulillah masih bernyawa lg kita hari ini..
Menu apa hari ni utk hari ni.?..peningkan klu memikir pasal nak masak ni..hari ni Wanie bukan nak share menu tghri tp nak share keinginan yg tetiba aje dtg..sebenarnya ni entry sebelum bersalin hr tu..bolehlahkan..??..
Ni kira mengidam kot...hihi...tp memanjang aje mengidam..semua nak makan.Sebelum x blh mkn tu x blh mkn ni..baik mkn sekarang..
Konsep pulut arong sama aje dgn pulut panggang dan ketupat palas..santan n pulut berpisah tiada..cuma yg bezanya "baju"....Baju..??..ala klu ketupat palas di bungkus dgn daun palas klu pulut panggang di bungkus dgn daun pisang..itu aje beza..eh tp pulut panggang ada inti serunding ikan atau daging..apa-apa pun semua ni makanan tradisi...Ala sedapnya kalau dpt makan sekarang ni..ermmm..mood pantang masih on lagi..sabar je laa byk2...apa2 pun tengok dulu pulut arong  Wanie nak possing..






Tarraaa..!!..ni dia..siap ada kacang lg..ala-ala ketupat gitu...klu pandai bungkus blh jadi pulut dakap..pulut dakap pulak..!!..semuanya sama beza tang bungkus aje..apa2 pun semua Wanie x pandai nak bungkus..jd la mcm ni aje.....kena blk kg jd student bab bungkus membungkus plak..
Nak resepi gak ke..??

Pulut Arong..

Bahan-bahan:

1kg beras pulut - rendam 1@ 2 jam
1 cwn kacang pulut - rendam semalaman pastu rebus sampai empuk
1/2 kg santan pekat
1 1/2 cwn gula pasir
2 helai daun pandan
Secubit garam

Cara-cara

Masak santan, daun pandan, gula n garam sampai gula sebati..klu blh biar pekat sikit.ketepikan
Kukus beras pulut selama 10 minit..pastu masukkan dlm bekas lain dan tuangkan santan yg di masak td bersama kacang..gaulkan (arong) ketika pulut masih panas sampai sebati.Bila dah sebati kukus semula pulut td selama 5 minit..(jgn kukus lama2 nti pecah perut beras pulut tu.) nti lembik x sedap..

P/s..klu nak buat pulut dakap @ ketupat palas lepas arong (gaul) terus bungkus lepas tu baru rebus..x perlu kukus utk kali le 2..





4 comments:

  1. aduhhh kaknoor tengok pulut dah meleleh air lior lah waniey

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..kaknoor kena buat tu..biar air liur x meleleh lg..

      Delete
  2. Replies
    1. Cuba la Bbwana adienia..kami org pantai timur suka mkn pulut

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...