My Lovely Followers

Translate

Wednesday, 17 October 2012

Stim Meriah Ikan Kerisi..

Yuuhuuu..

 
 Salam petang semua..dah makan tengahari dah..?..klu ada yg belum makan n belum masak tu..bolehlah try buat stim meriah ni..semua ada..main taruk jer..senang kerja kan..?


Teringin pulak nak makan ikan stim..tp x nak cam biasa tu nak yg lain mcm plak..nak ala-ala Chinese style..tapi ni rasanya dah lari  dari chinese style..belasah je lah labu..janji sodap..!! 




Tapi dalam cubaan ni..memang menjadi lah plak..sedappp!!..walaupun resepinya main taruk jer..x cukup sekor jer..




resepinya senang jer...
  • 1 ekor@ lebih ikan kerisi
  • 1/2 inc. halia
  • 1biji limau nipis(jus) 
  • 2 kuntum cendawan shitake(rendam)
  • bunga kobis
  • 3 biji cili padi
  • lada hitam
  • garam  
  • daun ketumbar
- sediakan periuk utk mengukus
- lumurkan ikan dgn garam dan jus limau nipis.
- taburkan serbuk lada hitam
- masukkan hirisan halia,cili padi,cendawan,bunga kobis dan daun ketumbar.
- kukus 20 minit @ sehingga ikan masak..
 
Lebih enak kalau di ratah..SELAMAT MENCUBA.. 
  

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...