My Lovely Followers

Translate

Sunday 8 April 2012

Lala/Retak Seribu Masak Lemak Cili Api

KEBAAABOOOO...!!
Berasap mulut makan masak lemak cili api ni...memang pedas betui lah cili ni...sampai terkeluar air mata n air hid...!! xleh sebut sampai habis nti lari plak selera...susah nak kejar plak..hikhihik..
LALA MASAK CILI PADI...memang berapi...!!

                                                           
            lala yg saiz xl            
6 biji bwg merah*
1 biji bwg putih*
20 biji cili padi*
halia*
2 btg serai
santan
garam

bersihkan lala sebersihnya...tumbuk bhn *dan serai dititik..campurkan bhn tumbuk n serai dlm periuk bersama santan..masak sampai mendidih baru masukkan lala..masak biar lala betul2 masak

 


 

4 comments:

  1. salam Waniey...rajin Waniey masak.Akak mmg pantang kalau msk lemak cili api ni..hirup kuah cam tu je..
    terliur betul laa!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Wanie,
    memang sesuailah tu gandingannya cili padi dengan santan sebab boleh seimbangkan kepedasannya.... sedap oooo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih kak nasya n kak amie...klu umah dkt2 blhlah merasa...

      Delete
  3. Macam mana masak lemak tu warna kuning? Sedangkan dalam resepi takda tulis kunyit pun, adakah kepah tu mengeluarkan cecair kuning?��

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...