Ha..ha.jangan x percaya DLP buat PAVLOVA hari ni..kusss semangat..walaupun x berapa nak jadik n deko2nya yg x seberapa..hurmmm...hentam jelah labu..tapi blh laaa...
first try ni..walaupun x berapa nak menjadi sgt..suka sangat sebab rasanya yg sgt sedap walaupun x seberapa...nti nak try buat lagi..first try memang cam ni la kot..pujuk hati sendiri hehehehe....
buah ni jer yg ada
jadik ker...?
tapi ada jugak yg memuji ,sorang budak ni.. :))
lama dah nak buat pavlova ni..asyik x sempat jer..hari ni dah x boleh tahan lagi,kena buat jugak....gara-gara mengintai Dari DuniaKu ..kecur air liur bila nengoknya..hari ni dah x kecur lagi..dah kenyang lah plak..hehehe..
nak try ke..?
PAVLOVA
Bahan2
- 4 biji putih telur
- 1 cawan gula kastor ( guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh cuka masakan
- 1/2 sudu besar tepung jagung
- Pukul Telur putih sampai naik buih putih...kembang
- Masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul dengan kelajuan max mixer
- Pukul sampai nampak berkilat..rasa dengan tangan,sampai takde pun rasa gula
- Bubuh esen vanila dan pukul sekejap hingga sebati.
- Kemudian bubuh la cuka dan tepung jagung dan gaul mesra guna spatula dgn kaedah kaup balik...
- Panaskan oven pada suhu 150'c
- Ambil kertas minyak or kertas lapik,bolehlah bakar kek tu...buat dummy bulatan utk letak meringue..
- bautkan bentuk mengikut kesukaan masing2 ..
- Dah siap mengolah dan membentuk..bakar selama satu 50-60 minit
- Masak sampai meringue jd warna ala-ala keemasan... klu dah masak ,bolehla deko mengikut kesukaan masing2..waniey just letak whipping cream n sedikit buah..klu letak byk buah lagi sedap
untuk hiasannya
-DLP letak whipping cream jer
-buah-buahan segar
wani.. dah boleh amik oder utk bisnes pavlova nie... cayalah wani..!!
ReplyDelete