My Lovely Followers

Translate

Friday, 20 July 2012

Kari Daging Bersama Tulang...

Salam Ramadhan semua..
Hari ni Sa'aban nak mengundur diri dan nak bagi peluang kepada bulan Ramadahan yg byk keberkatan..Al-hamdulilllah kita di beri peluang utk mengecapi bulan yg penuh makna ni..harap kita dapat mengecapi keistimewaan yg ada pada bulan RAMADHAN ini..malam ni jangan lupa pi masjid sembahyang terawih..teringat plak zaman kanak-kanak riang dulu..kalau lah dapat putarkan balik zaman dulu-dulu...ambil mood zaman kanak-kanak jap...
Malam ni bermulalah kita kena bangun awal-awal pagi..nak kena sediakan juadah bersahur..apa plak menu utk bersahur kita ya..?..

  ni antara lauk gandingannya

ni menu utk tengahari ni...ermm,,nanti menu ni bolehlah dijadikan juadah sahur gak..x yah nak fening2 kepala nak masak apa plak..

Bahan-bahannya 

  • 1/2 kg daging dan tulang lembu-tulang di rebus dahulu
  • santan dari 1 biji kelapa
  • 5 sb serbuk kari daging
  • 6 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • 1/2 inci halia
  • 10 tangkai cili kering
  • asam keping
  • 3 biji ubi kentang
  •  rempah 3 serangkai(kulit kayu manis,pelaga,cengkih,bunga lawang) 
  •  bahan perasa secukupnya
  blendkan bwg,halia dan cili kering-tumiskan rempah 3 serangkai-masukkan bahan yg di blend,rempah kari daging yg di bancuh dgn sedikit air  -masukkan daging,biarkan seketika supaya daging tadi mesra dgn bhn yg di tumis-masukkan tulang yg direbus dan masukkan santan,asam keping serta kentang..kacau sampai mendidih...klu dah siap tu bolehlah di hidangkan..makan dgn roti pun sedap gak ni...
  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...