Salam Ramadhan..
Menu ni dah lama dah nak buat tapi tiada kesempatan masa jer..AL-Hamdulillah tercapai juga niat nak buat ni walaupun dlm kelam kabut sikit,maklumlah bulan puasa..!!,menu ni boleh membangkitkan suasana puasa masa kecil dulu-dulu.Lagi best klu mak kita yg buat ni..terasa kesedapannya...alamak rasa nak blk kg hari ni juga..!!
akhirnya siap juga ayam percik ni..memang berbaloi ..walaupun terpaksa telan asap dari tempurung kelapa(,DLP bakar ni dgn tempurung kelapa,nak buat mcm mak buat,,hehe.) ..pedih mata..nangis masa ni.hikhik.!!
nak try jugak ker..?
Bahan-bahannya
- ayam@ ikan
- santan pekat
- 4 ulas bwg merah
- 2 ulas bwg puith
- halia
- 1@2 keping asam keping
- 1@2 btg serai-di titik
- 1 sb beras-utk memekatkan kuah
- garam,gula
utk kuahnya-tumbuk bwg putih,beras,halia dan bwg merah-masukkan kedlm periuk bersama2 dgn serai ,asam keping dan santan-masak sampai kuah menjadi sedikit pekat
panggang ayam sehingga masak-lumurkan dgn kuah tadi dan panggang lagi sekali-kejap jer tau..!!
No comments:
Post a Comment