Ramadhan 3..
Ni menu berbuka utk semalam punya...yg 1 Ramadhan tu dapur kami x berasap hanya makan kat luar, saja2 jer...satu lagi masakkan tradisional negeri kelahiran DLP..walaupun rupanya lari dari rupa asal tapi rasanya tetap sama..i love it..!!..rupa asalnya hanya warna unggu,resepi asalnya di buat dari tepung pulut hitam tp DLP xde stok tepung pulut hitam....kali ni x leh nak merapu byk2..kita strait to the point jer...
bahan-bahan
- 1 paket tepung beras pulut
- 1 sk air kapur makan
- 1 biji kelapa parut yg muda
- beberapa colour pilihan
- air
- gula
- 2 helai daun pandan
campurkan tepung,air kapur dan air-uli sampai menjadi doh
bahagi kepada 4 bahagian utk di warnakan mengikut warna pilihan
setelah di warnakan-gentelkan menjadi bulat dan kemekkan sedikit-
masukkan kedalam air yg menggelegak,biarkan ianya timbul barulah diangkat dan di masukkan kedlm air sejuk.setelah selesai mengentel di dlm periuk @ di dldm kuali masak kelapa parut,gula,sedikit garam dan daun pandan serta sedikit air-biarkan mendidih dan sedikit pekat barulah masukkan bhn yg di gentel tadi-kacau sehingga sebati..
mnarik...berwarna warni...meriah gitewww..
ReplyDelete