My Lovely Followers

Translate

Sunday, 5 February 2012

SUP EKOR

Hari ni waniey nak masak masakkan yg jarang sekali waniey masak..maklumlah waniey ni bknnya jenis yg rajin sgt ke dapur tapi di sebabkan terpaksa..tu lah kena buat jugaklah..masakkan hari ni ialah sup ekor...yg malasnya nak masak sup ekor ni sebabnya kena rebus lama sgt..waniey ni jenis yg tak ckup sabar..semuanya nak express...         




BAHAN2
 1/2 kg ekor lembu(di rebus)
1paket sup bunjut
kulit kayu manis
bunga cengkih
bunga lawang
buah pelaga
3 ulas bwg putih(di ketuk)
 3 ulas bwg merah kecil(di mayang)
1 biji bwg besar
sedikit halia
sedikit lengkuas
garam n perasa

cara-caranya
rebus ekor smpai betul2 empuk...klu x empuk goyang gigi tu..!!tumiskan bwg putih n bwg merah kecil..ketepikan dlu..
tumiskan kulit kayu manis dan yg seangkatan dgnnya
halia dan lengkuas
masukkan kedlm periuk rebusan ekor td
masukkan sup bunjut n bwg besar
masak seketika sehingga sebati dgn sup 
 dan sehingga terbit aroma sup
jgn lupa masukkan garam n perasa
diakhir sekali masukkan bwg putih n bwg merah yg telah di goreng tadi
selamat mencuba...


SELAMAT MENJAMU SELERA


                                                                            

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...