ASSALAMUALAIKUM...
Jumpa lagi kita dialam maya ni..walaupun jarak berbeza2 namun semuanya dah serba canggih dah sekarang ni..yg jauh pun terasa cam dekat jer..utk menu hari ni wanie masak ayam penyek..walaupun bukan dari keturunan jawa tapi try jugaklah sebab dah suka kan..
ni sambal belacannya;
bahan-bahan
2 biji bwg besar
4 biji bwg putih
20 biji cili padi merah & hijau
belacan
sedikit air asam jawa
bahan perasa
minyak
semua bahan tadi di blend dan tumis sehingga sedikit kering
untuk perapan ayam
1/2 ekor ayam
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
3 biji bwg putih
2 sudu ketumbar
garam
semua bahan di tumbuk @ blend dan perap ayam selama 1/2 jam..
untuk back up
pucuk ubi }di rebus
kobis
timun
tomato
daun salad
MAKAN DENGAN NASI PUTIH SUP PANAS-PANAS....:)
wahhh sebiji serupa arrr mcm kat kedai yg kiter slu mkn tu.....bila la dapur kiter nk berasap....blog pun xberupdate..ingt nk tukar "umah" baru arrr...
ReplyDeleterupa jer sama rasa mesti sedap kat kdai tu nyer...ni wanie belasah jer..entah btl entah x..hihihi..
Deletenti berasap la tu...