untuk masakan ikan manggo ni wanie guna ikan cencaru jer..klu nak lagi ump blh guna ikan siakap @ ikan kerapu...@ ikan kegemaran kawan2 lah...
utk ikan
belah ikan di kedua2 belah }bg nampak cam terkangkang ckitlumurkan garam kunyit macam nak goreng ikan goreng
goreng ikan guna api yg besar
guna minyak yg banyak utk mengoreng
utk sos ( sos blh di simpan lama dlm icebox)
300 gram plum sos
250 gram sos tiram
75 gram kicap sotong/sos ikan
300 gram gula
75 gram cili padi yg merah
225 gram jus limau kasturi
kesemua bahan ni di blender..(x perlu di masak)
untuk topping
1 biji mangga muda di sagat (klu pelam telur lagi bagus)
3 biji bawang merah kecil di potong
cili padi merah/cili merah besar mengikut citarasa pedas masing2
mangga muda,bawang merah,cili di gaul bersama sos hingga sebati....
DI JAMIN SEDAP...SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment