untuk laksamnya
250 gram tepung beras
4 cawan air biasa
1/2 sudu besar tepung gandum
campurkan kesemua adunan tadi kacau sebati..1 1/2 senduk utk setiap 1 kukus..kukus selama beberapa minit..wanie guna tutup periuk utk jdikan acuan laksam..
utk kuahnya plak
1/2 kilo ikan kembung }di rebus ambil isinya
10 biji bawang merah kecil
1 biji bawang putih
lada hitam
sedikit halia
asam keping
santan
blendkan sekali bawang merah lada hitam,bawang putih,halia dan isi ikan tadi.campurkan semua bahan tadi kedalam periuk masukkan santan.kacau sentiasa supaya x berketul2
jgn lupa plak bahan perasa.
utk kawan2 dia
kobis
bunga kantan
timun
tauge
kacang panjang
sambal cili padi dan belacan utk back up
klu ada ulam ulaman kampung lagi best
SELAMAT MENCUBA LAH YERRRR...
laksam tu jd habuan kiter sorg jer.... best...sedap sgt..hihi..
ReplyDeletetp kuahnya ckit sgt...x ckup..
Deletesuke sangat dengan laksam, penah try dengan resepi di Myr tu... sangat sedap.bila la nak rajin me laksam ni?
ReplyDeletetu la kak..makan memang sedap tang nak buat tu yg kena tunggu aura rajin dtg dulu...
Delete