Pe khabar semua..?lama betul cuti yek..org lain just cuti 2 hari jer tp kita cuti berhari2..haaa..hari ni baru masuk "punch card"kat dapur ni...minggu lepas "mood" x berapa baik..!!..minggu ni ok kot..haha..
ni nak post n3 yg hari minggu punya..klu nasi dah basi dah tp nasib baiklah just pic jer yer..hujung minggu lepas wanie just masak makanan favourite anak2,
Bahan-bahannya;
utk masak nasi
beras yg telah di bersihkan
stok ayam/air rebusan ayam
1/2 inci halia
3 ulas bwg putih}di cincang
1 labu bwg besar}di cincang
2 sudu marjerin/planta
2 helai daun pandan
*panaskan planta, tumiskan bwg putih,bwg besar,halia & daun pandan..masukkan beras dan air rebusan ayam serta sedikit garam.
utk ayam
1 ekor ayam (potong 4 dan di rebus)
1 cwn kicap cair
sedikit kicap pekat
sos tiram
madu
minyak utk mengoreng
*perap ayam yg telah di rebus tadi dgn bahan2 diatas seketika dan goreng menggunakan api yg sederhana...bahan perapan yg lebihan tu jgn di buang plak..simpan utk sos kicapnya
utk sup
3 ulas bwg putih}di ketuk
1 labu bwg besar}potong 4
1 biji tomato }potong 4
bahan perasa
daun sup n bwg goreng
*tumiskan bwg putih & halia seketika & masukkan air rebusan ayam tadi..masukkan bahan perasa dan hidang..
utk sos
15 tangkai cili kering}di blend
5 ulas bwg putih}di blend
gula melaka
garam
air asam jawa
*campurkan ke semua bahan ke dlm periuk & masak sehingga sedikit pekat
*Biasa Waniey guna sos dari Thai jer..MEA PRANOM..
No comments:
Post a Comment