My Lovely Followers

Translate

Monday, 26 March 2012

Nasi Ayam

Assalamualaikum...
Pe khabar semua..?lama betul cuti yek..org lain just cuti 2 hari jer tp kita cuti berhari2..haaa..hari ni baru masuk "punch card"kat dapur ni...minggu lepas "mood" x berapa baik..!!..minggu ni ok kot..haha..
ni nak post n3 yg hari minggu punya..klu nasi dah basi dah tp nasib baiklah just pic jer yer..hujung minggu lepas wanie just masak makanan favourite anak2, maknya jugak..haha..nasi ayam ni memang favourite kami sekeluarga..klu masak nasi ni mesti kena masak lebih2 sikit takut x cukup..!!..
 Bahan-bahannya;

    utk masak nasi
     beras yg telah di bersihkan
     stok ayam/air rebusan ayam
1/2 inci halia
   3  ulas bwg putih}di cincang
   1 labu bwg besar}di cincang
   2 sudu marjerin/planta
   2 helai daun pandan
*panaskan planta, tumiskan bwg putih,bwg besar,halia  & daun pandan..masukkan beras dan air rebusan ayam serta sedikit garam.
 
  utk ayam
1 ekor ayam (potong 4 dan di rebus)
1 cwn kicap cair
   sedikit kicap pekat
   sos tiram
   madu
   minyak utk mengoreng
*perap ayam yg telah di rebus tadi dgn bahan2 diatas seketika dan goreng menggunakan api yg sederhana...bahan perapan yg lebihan tu jgn di buang plak..simpan utk sos kicapnya 


  utk sup
 3 ulas bwg putih}di ketuk
 1 labu bwg besar}potong 4
 1 biji tomato       }potong 4
   bahan perasa
   daun sup n bwg goreng
*tumiskan bwg putih & halia seketika & masukkan air rebusan ayam tadi..masukkan bahan perasa dan hidang..

 utk sos
15 tangkai cili kering}di blend
  5 ulas bwg putih}di blend
     gula melaka
     garam
     air asam jawa
*campurkan ke semua bahan ke dlm periuk & masak sehingga sedikit pekat
*Biasa Waniey guna sos dari Thai jer..MEA PRANOM..    
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...