My Lovely Followers

Translate

Thursday, 8 March 2012

Biji Nangka@ Butir Nangka

ASSALAMUALAIKUM....
Yuhuuuu....salam sejahtera semua...mai sini..mai sini..!!mai tgok ni apa yg sedap ni..!!.tuan punya dapur ni ada nak masak kuih tradisional "Hometown" dia...lama tau dah x buat kuih ni...buatnya kejap jer tp yg nak tunggu tuan punya dapur ni buat punyalah lamaaaa...


  Bahan yg perlu ada
tepung beras pulut
sedikit air kapur(kapur sirih makan)
pewarna hijau
santan
air (utk merebus)
gula
garam
daun pandan

bancuh tepung dgn sedikit air dan pewarna sehingga jadi doh..gentilkan kecil2 seperti biji nangka(lebih kurang lah) dan masukkan ke dlm air rebusan sehingga habis doh--tuggu hingga doh/biji kecil2 tu terapung baru angkat dan masukkan ke dlm air sejuk

utk kuahnya
masak santan bersama gula,sedikit garam dan daun pandan sehingga sedikit mendidih dan masukkan biji2 doh tadi.masak sampai masak..
klu ada biji halba blh jugak diisi ke dlm kuah tadi
klu nak lagi sedap tambahkan sedikit isi nangka

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...