My Lovely Followers

Translate

Saturday 3 November 2012

TONGKOL /AYA MASAK SAMBAL

Assalamualaikum**
Dah dekat 2 minggu x update DLP ni...menghilang sekejap sempena cuti Raya Korban.. DLP pun ikut cuti gak...
Tengok kat blog kawan2 dah ada yg tayang menu daging korban..terliur di buatnya..sabarrr dulu..nti kita pun nak tayang gak..tunggu Q..OK..
Hari ni nak tayang ikan jer..


Lebih sedap klu makan dgn nasi lemak..tapi kami makan dgn nasi putih jer...resepi available now.. layan dulu..

TONGKOL/AYA MASAK SAMBAL..
 
  • semestinya ikan tongkol/aya -goreng separuh masak@rebus semalaman-letak asam,gula melaka n garam -rebus dlm 1/2 jam
  • 1 labu bwg besar *
  • 5 ulas  bwg putih *
  • 15 tangkai cili kering*
  • sedikit halia*
  • sedikit kunyit hidup*
  • air asam jawa
  • minyak masak
  • bhn perasa secukupnya-garam n gula
 ikan tongkol/aya-waniey rebus semalaman-klu dah rebus x perlu goreng. 
bahan yg bertanda * di blender cam nak buat sambal biasa tu..tumiskan bhn yg di blend sehingga pecah minyak..masukkan air asam jawa dan bhn perasa,masukkan ikan tongkol tadi,dan biarkan merenih seketika..biar ikan n sambal mesra n saling mengenali...kahkah..klu nak sedap ler....
 
info...  klu kat Thailand menu nasi lemak popular dgn sambal ikan tongkol ni...yg paling bestnya tulang ikan tongkol lembut mcm ikan sardin dlm tin tu...nanti nak kena belajar cam ner depa blh buat tulang ikan tongkol tu jd cam tulang ikan sardin dlm tin tu....
 
SELAMAT MENCUBALAH KENGKAWAN....!!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...