Salam sayang semua..dah masak blum..?..masih pening nak masak apa..?..mai sini kita try menu ala mamak plak..kot-kot boleh settle "kepeningan" yg melanda tu..!!..sekali sekala kita try menu ni ok gak..
KARI KEPALA IKAN TENGGIRI
bahan-bahannya;
- 1 biji kepala ikan
- 3 paket kari ikan -apa2 brand
- 1 labu bwg besar-di mayang*
- 2 biji bwg putih-mayang*
- 1/2 sudu kecil jintan manis*
- 3 serangkai*
- daun kari*
- halia*
- minyak masak utk menumis
- bhn perasa
- air asam jawa
- sedikit air
- tomato
- bendi/terung- optional
tumiskan bhn yg bertanda * sehingga naik bau..kemudian masukkan serbuk kari yg di bancuh dgn sedikit air,biarkan sampai betul-betul pecah minyak(biar lama sikit- sentiasa kacau takut hangit)
masukkan air asam jawa, bhn perasa,terung,bendi dan kepala ikan...biarkan sampai masak..
SAMBAL BELACAN;
bahan-bahannya;
- 5 ulas bwg merah kecil-di bakar*
- 3 ulas bwg puith-di bakar*
- 10 tangkai cili padi *
- 3 tangkai cili merah besar*
- belacan*
- 4 biji tomtato ceri-potong
- 1 bji jus limau nipis
- bhn perasa*
tumbuk bhn yg bertanda * masukkan jus limau nipis n tomato ceri..
assalamualaikum..
ReplyDeletesalam kenal.. saya singgah and follow sini.. ke52.. :)
sedapnya kari kepala ikan.. lagi2 ada ulam bendi tu.. arghhh.. sedap sedap sedapppp sangat.. lapar la..
W'salam...terima kasih Jassnani sudi jengah n follow sini...jgn serik ke sini ya..
DeleteIni memang sah keluar peuh ni Waniey... lagilah kalau nasi panas, tambah bertambahlah...
ReplyDeleteSalam kenal n kunjungan balas... Ermmm nampak sedap kari tu, mekasih sudi dtg ke blog D5 :)
ReplyDelete