My Lovely Followers

Translate

Monday 11 June 2012

Labu Sira..@Pengat Labu

Salam Isnin semua..pe khabar hri ni..?harap2 sihat slalu hendaknya..Isnin yg indah ni semua kembali bertugaslah ya..baik yg di rumah  mahupun yg di pejabat..anak2 kita pun dah mula bersekolah blk..bg yg "berkerja"jadi driver kpd anak2 cam Waniey ni sibuk kembalilah..nak buat cam mana dah "tugas"..haha..
Masak per di minggu yg baru ni..?..jom teman Waniey kita jamu anak tekak dgn makanan yg manis ni..
 

 
senang jer nak buat ni..jom..

1 biji buah labu sederhana saiz-direndam dgn air kapur dlm 1/2 jam
1biji kelapa-ambil santannya yg pekat
1 mangkuk gula pasir
sedikit garam
3 helai daun pandan

basuh terlebih dahulu labu yg di rendam dgn kapur tadi sehingga bersih-ketepikan
masukkan santan,labu,gula,garam n daun pandan ke dlm 1 periuk,, masak sehingga labu sedikit empuk & kuahnya menjadi sedikit pekat.
boleh di mkn dgn pulut pun sedap,sedap juga di mkn sejuk-sejuk..

SELAMAT MENCUBA YA KAWAN-KAWAN...

 

3 comments:

  1. Memang senang nak buat dan rasanya juga sedap! Tapi entah kenapa bila kemalasan melanda, ada bahan depan mata pun tak jadi juga... tapi kalau ada sira labu depan mata memang terus ngap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Amie..btl tu..klu kemalasan melanda,bhn dpn mata pun x menjadi...kemalasan tu selalu ada pd Wanie..camne nak halau malas..?
      betul tu Jembal Castle mkn yg x lapuk dek masa..

      Delete
  2. Pengat labu ni makanan dulu, kini dan selamanyer..x lapuk dek masa.. Yummy..t

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...