Salam di hari Jumaat penghulu segala hari..
Hari ni masih mood ganti puasa lagi...Alhamdulillah dah 3 hari berturut-turut.Harap hari ni dpt bertahan sampai ke Magriblah sampai ke berbuka..Insyaallah.
Menu utk berbuka hari ni yg simple jer tp lama dah x masak masakkan ni..Gulai Ayam Buku Besar @ Kerutuk Ayam.
KERUTUK AYAM
GULAI AYAM BUKU BESAR
Kenapa org panggil gulai ayam buku besar..?..kebiasaannya masakkan ni di masak bila ada kenduri kendara jer dan potongan ayamnya besar -besar tu yg di panggil buku besar(potongan besar).Tapi sekarang ni x payah nak tunggu kenduri-kendara,kita blh masak sendiri..haha
cara-caranya
1 ekor ayam potong 4-optional(Waniey potong 16@kecil2 pun blh)
2 labu bwg merah besar
5 ulas bwg putih
1/2 inci halia
kulit kayu manis,pelaga,bunga cengkih,bunga lawang
10-15 sudu serbuk kari
air
minyak
kentang
santan
asam keping
bhn perasa
klu nak guna daging pun blh
potong bwg putih,bwg merah&halia,masukkan kedlm 1 bekas bersama dgn serbuk kari dan sedikit air.
tumiskan bhn rempah 4 sekawan dan masukkan bhn tadi,tumis sampai pecah minyak.
masukkan ayam, kentang,asam keping dan santan..biarkan kuah menjadi pekat..
SELAMAT MENCUBA.
sedapnye Waniey...lama akak xmkn nie..mmm
ReplyDeleteWah! Pakai buku besar pulak dah... masak kerutuk memang sedapkan Waniey!
ReplyDeleteSalam kak wanie, ermmmm sedapnya menu ayam masak kerutuk tu, makan dgn nasi panas pun sodappp : )
ReplyDelete