My Lovely Followers

Translate

Wednesday, 11 December 2013

BLUEBERRY CHEESE CAKE

Assalamualaikum..
Alhamdulillah sekali buat jer terus jadi kek ni..ingatkan tak menjadi dah tapi nasib menyebelahi kita..menjadi ..!!..Terima kasih kepada yg sudi share resepi ni ..Saya minta maaf banyak-banyak kepada pemilik resepi ini sebab saya dah lupa nama blog beliau...



 BLUEBERRY CHEESE CAKE..

Bahan-bahannya;
bahan A 
250 g cream cheese
50 g butter
100 ml susu segar
6 biji kuning telur gred A
1 sdb jus lemon @ 1 sdk esen vanilla
1/4 sdk garam
60 g tepung kek - ayak 3 kali
20 g tepung jagung

bahan B
140 g gula kastor
6 biji putih telu gred A
3/4 sdk jus lemon

utk topping
 saya guna topping blueberry @ kegemaran masing-masing
 
cara-cara
utk adunan A
cairkan cream cheese,butter & susu dgn teknik double boiler.kacau dgn whisk sehingga  sebati.Bila dah cair dan sebati sejukkan adunan tadi.
Campurkan adunan cream cheese tadi dgn tepung,tpg jagung,kuning telur,garam & jus lemon sehingga sebati dgn kelajuan mixer yg sederhana.
utk adunan B
Dlm bekas lain ..pukul putih telur bersama jus lemon sampai berbuih-buih..lepas tu tambahkan gula dan pukul lg sampai bertanduk (soft peak)
Campurkan adunan bhn A td ke dlm adunan bhn B yg dah gebu tu dan kacau  sampai sebati. sediakan bekas kek yg bulat berukuran 9' yg telah di griskan bwhnya & di alas dgn kertas baking.Bakar kek  dlm 1 jam dgn teknik waterbath pada 160c.

waterbath- sediakan loyang yg lebih besar drpd loyang kek,isikan air panas kemudian letakkan loyang kek td ke dlm loyang yg berisi air panas td..bakar hingga masak.


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...