My Lovely Followers

Translate

Monday 6 August 2012

Cencaru Bakar Sambal

Salam Ramadhan..
Menu ni sebenarnya diawal Ramadhan lagi,lupa plak nak tayang ..menu ni antara menu favourite kami..klu boleh nak makan ni hari-hari..tapi memandangkan ni bulan puasa, x kan nak makan menu yg sama jer tiap-tiap hari..hari ni malas nak bebel panjang-panjang..kita nengok jer pic ni yg x seberapa ni..
sambak kicap salah parking..nampak cam rentung jer tapi x per, ikan cencaru ni ada pakai jaket tebal,klu kulitnya rentung isi dalamnya masih selamat lagi..jangan risau..klu masak cencaru bakar ni mesti nak kena ada sambal kicap gan limau utk topping,,utk menambah kesedapan..kompm tambah nasi punya..
  
Bahan-bahan
  • ikan cencaru/ikan jaket
  • cili giling-(bwg merah,bwg putih,cili keringgula,garam dan belacan)
  • limau nipis
  • sambal kicap-cili padi,bwg putih dan kicap
ikan di belah belakang cam ikan kering tu ,lumurkan cili giling yg dah di perasakan,lebihkan cili giling di bahagian isi..belah kulit tu klu x nak lumurkan sambal pun xpe..perap dlm 30 minit..balut ikan dgn daun pisang dan bakar atas kuali dgn api yg slow..klu nak bakar guna arang pun boleh gak..tapi jgn sampai hangus ya..bila dah siap bakar,tuangkan  sambal kicap diatas ika dan perahkan limau..

1 comment:

  1. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...