ASSALAMUALAIKUM
Ada sesiapa pernah dgr r pernah makan Nek Bak ni...klu mereka yg belah pantai timur tu x mustahillah kan?..mesti kenal punyakan..?..kuih tradisi ni hanya "wujud" di bulan puasa jer setahu waniey...bagi yg belum kenal lg gan Nek Bak ni,,meh ckit nak bg info...sejenis kuih yg di perbuat drpd telur mcm kuih baulu,,tp kuih baulu semestinya dah manis n blh di mkn terus selepas di masak tp berlainan plak gan nek bak ni..di masak sama mcm baulu tp tawar..klu nak mkn nek bak ni kena masak terlebih dahulu gan air gula..nti waniey story camne nak masaknya.. .tapi hari ni"exclusive"ckit.....stok ni dah setahun dah dlm icebox waniey..stok ni bulan puasa tahun lepas punya yg mak(MAA) waniey kirim khas dari kg...kasih IBU..semestinya ingat anak walaupun berjauhan..TIMA KASIH MAA.(.thn ni jgn lupa ya hantar lg,,hihihi ,)..,nasib baiklah masih elok lagi..alhamdulillah blh gak merasa nek bak ni walaupun bukan di bulan puasa...:)
Nek Bak..(waniey bli yg kering)
utk masaknya
1 cwn gula pasir
2 helai daun pandan
1 cwn air
sedikit garam
masak air,gula ,garam n daun pandan terlebih dahulu setelah mendidih baru masukkan nek bak tadi..biarkan seketika sehingga nek bak tadi sedikit kembang@resap air gulanya..
biasa makan waktu bulan puasa je...
ReplyDeletebiasanya mak akak bawa dari ganu...pastu sira sendiri :)
aah..kak..waniey pun bli yg dah siap,pahtu sira sendiri..ni stok lama punya..waniey simpan kat sejuk beku tu blh tahan lama..
ReplyDeletex pernah merasa kuih nie..best x wanie?..
ReplyDeleteklu tya waniey memang bestlah...tp x taulah klu lain org..
Delete