My Lovely Followers

Translate

Saturday, 7 April 2012

Patin Masak Tempoyak

Lama benar dah x mkn ikan patin ni..baru jer teringin nak mkn ikan ni...dah ada yg baik hati bg plak..agaknya org yg baik2 ni dia blh rasa kot apa yg org lain nak..klu mcm tu memang tabik springlah kat org tuuu...apapun terima kasih yg x terhingga buat jiran yg prihatin bg ikan patin tu..


           ikan patin semestinya
     tempoyak
      5 ulas bwg merah kecil
2 ulas bwg putih
cili padi mengikut kepedasan sendiri
halia
lengkuas
daun kesom
asam keping
air

tumbuk bwg merah,putihhalia,lengkuas n cili padi sampai lumat
campurkan kesemua bhn tumbuk,air n tempoyak ke dlm periuk
masak sampai mendidih baru masukkan ikan patin dan daun kesom jgn lupa bahan perasa
masak sampai masak..
 

1 comment:

  1. Assalamualaikum Wanie,
    itulah namanya naluri, ada hubungan telepati di antara seseorang dengan yang lain, seolahnya ada yang tahu apa yang kita mahu... kak Amie kalau nak makan ikan patin, memang kakak ipar selalu bagi percuma sebab banyak kenalannya bekalkan dia ikan tu. Sedap ni lauk begini untuk makan tengahari, berpeluh2 beb!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...