Assalamualaikum...
Salam sejahtera semua...rasanya masih belum terlambat lagi,nak ucap SELAMAT HARI IBU kepada ibu-ibu semua di Malaysia mahupun di seluruh dunia..
Tanpa ibu siapalah kita..
Sempena Hari Ibu ni, Waniey nak tayang menu yg tak akan jemu selamanya..betul tak?Menu yg takkan pudar di mata warga Malaysia...hehe..!!
Nasi lemak memang takkan pernah luput...nasi lemak kosong jer..!!
Nasi lemak kali ni Wanie letak susu pekat manis dalam nasinya semasa masak nasi..ada kelainan sikitlah...rasanya tetap sama tapi lemaknya lebih sikit dan nasi lebih peroi .
Caranya tetap sama macam masak nasi lemak biasa cuma tambah susu pekat jer pada nasi..
Rasanya semua tahu macam mana nak masak nasi lemak ni..
Bahan-bahan;
utk nasi- 3 cwn beras
- 2 cwn santan
- 3 helai daun pandan
- 3 sdb susu pekat manis
- sedikit garam
Utk sambal;
- 15 tangkai cili kering*
- 1 labu bwg besar*
- 6 ulas bwg putih*
- sedikit belacan*
- gula melaka
- garam
- air asam jawa
- santan
- ikan bilis
- 2 sdb susu pekat
- minyak utk menumis
masukkan air asam jawa ,santan,gula melaka,garam ,susu pekat n ikan bilis..kacau sampai mesra ...
sama plk yer menu kita hari ni...
ReplyDelete