My Lovely Followers

Translate

Friday, 31 May 2013

N3 Tertunggak Gulai Kepala Ikan Daun Kadok

Assalamualaikum..
Selamat petang semua..sihat ke semua..?..dah lama sangat tak menjengah blog ni,bukannya dah tak berminat tapi banyak sangat "simpang"nya..terpaksa memilih..
 Start aja cuti sekolah anak Wanie yg ke-3 kena demam denggi..asyik dok berulang-alik ke klinik dan hospital utk ambil darah..tak berkesempatan nak menikmati cuti sekolah..tapi apakan daya dah termaktub mcm tu..redha ajelah..Syukur sangat demam dengginya tak seteruk sangat..Alhamdulillah..!!
 Doktor ni baik sangat..pandai layan budak2

Minggu ni pulak,Wanie sendiri yg demam selsema dan semput.tu pun berulang-alik ke klinik sedut nebuliser..memang tak terdaya sangat..minggu yg penuh dgn   "ujian " bagi Wanie...
Kita lupakan kisah tu..kita layan pula menu yg tertunggak ni..
Menu kali ni lain sikit..biasa gulai daun kadok ni klu kat kampung Wanie,biasa masak menggunakan siput sawah yg warnanya hitam.Kalau belah pantai timur mesti ada yg kenal dgn siput hitam ni..tapi kali ni Wanie tukar siput dengan kepala ikan kerapu..pun sedap juga!!



Bahan-bahan;
  • kepala ikan @ apa-apa ikan pun boleh
  •  santan
  • 10 helai daun kadok
  • 5 helai daun limau purut
  • 4 ulas bwg merah*
  • sedikit halia,lengkuas,kunyit hidup*
  • 2 tangkai cili kering*
  • 3 biji cili padi*
  • 1 btg serai *
  • asam keping
  • garam secukup rasa
tumbuk bhn yg bertanda*samapi halus-campurkan ke semua bhn kecuali daun kadok dan daun limau purut..biarkan sampai mendidih pastu klu dah ikan tadi dah masak baru masukkan kedua-dua daun(carik-carikkan)  tadi- biarkan seketika..
Pasti aroma memikat deria bau ...
SELAMAT MENCUBA YA .......
  

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...