Assalamualaikum..
Selamat petang semua..sihat ke semua..?..dah lama sangat tak menjengah blog ni,bukannya dah tak berminat tapi banyak sangat "simpang"nya..terpaksa memilih..
Start aja cuti sekolah anak Wanie yg ke-3 kena demam denggi..asyik dok berulang-alik ke klinik dan hospital utk ambil darah..tak berkesempatan nak menikmati cuti sekolah..tapi apakan daya dah termaktub mcm tu..redha ajelah..Syukur sangat demam dengginya tak seteruk sangat..Alhamdulillah..!!
Doktor ni baik sangat..pandai layan budak2
Kita lupakan kisah tu..kita layan pula menu yg tertunggak ni..
Menu kali ni lain sikit..biasa gulai daun kadok ni klu kat kampung Wanie,biasa masak menggunakan siput sawah yg warnanya hitam.Kalau belah pantai timur mesti ada yg kenal dgn siput hitam ni..tapi kali ni Wanie tukar siput dengan kepala ikan kerapu..pun sedap juga!!
Bahan-bahan;
Bahan-bahan;
- kepala ikan @ apa-apa ikan pun boleh
- santan
- 10 helai daun kadok
- 5 helai daun limau purut
- 4 ulas bwg merah*
- sedikit halia,lengkuas,kunyit hidup*
- 2 tangkai cili kering*
- 3 biji cili padi*
- 1 btg serai *
- asam keping
- garam secukup rasa
Pasti aroma memikat deria bau ...
SELAMAT MENCUBA YA .......
sedapnya!!
ReplyDelete