BAHAN-BAHAN
1/2 ekor
10 tangkai cili kering
10 bji bwg merah
4bji bwg putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawang
1 paket serbuk kari ayam(diimport khas dri pantai timur)
3 keping asam keping
gula nisan(gula melaka)
garam
santan
minyak masak
sedikit air
CARA-CARANYA
tumbuk cili kering,bwg merah,bwg putih,halia dan kunyit hidup
tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga
tumiskan bahan tumbuk tdi hingga garing
masukkan serbuk kari dan air biarkan smpai pecah minyak
masukkan ayam,asam keping,gula nisan dan garam biarkan sampai separuh masak
masukkan santan biarkan sampai mendidih...
****
makan dgn nasi panas n sambal belacan..
sambal belacan x sempat waniey post..
No comments:
Post a Comment