My Lovely Followers

Translate

Thursday 8 November 2012

KARI KEPALA IKAN TENGGIRI n SAMBAL BELACAN..

Salam sayang semua..dah masak blum..?..masih pening nak masak apa..?..mai sini kita try menu ala mamak plak..kot-kot boleh settle "kepeningan" yg melanda tu..!!..sekali sekala kita try menu ni ok gak..




KARI KEPALA IKAN TENGGIRI
 
bahan-bahannya;
  • 1 biji kepala ikan
  • 3 paket kari ikan -apa2 brand
  • 1 labu bwg besar-di mayang*
  • 2 biji bwg putih-mayang*
  • 1/2 sudu kecil jintan manis*
  • 3 serangkai*
  • daun kari*
  • halia*
  • minyak masak utk menumis
  • bhn perasa
  • air asam jawa
  • sedikit air 
  • tomato
  • bendi/terung- optional
cara-caranya;

tumiskan bhn yg bertanda * sehingga naik bau..kemudian masukkan serbuk kari yg di bancuh dgn sedikit air,biarkan sampai betul-betul pecah minyak(biar lama sikit- sentiasa kacau takut hangit)
masukkan air asam jawa, bhn perasa,terung,bendi dan kepala ikan...biarkan sampai masak..

SAMBAL BELACAN;

bahan-bahannya;
  • 5 ulas bwg merah kecil-di bakar*
  • 3 ulas bwg puith-di bakar*
  • 10 tangkai cili padi *
  • 3 tangkai cili merah besar*
  • belacan*
  • 4 biji tomtato ceri-potong
  • 1 bji jus limau nipis
  • bhn perasa*
cara-caranya;
tumbuk bhn yg bertanda * masukkan jus limau nipis n tomato ceri..

4 comments:

  1. assalamualaikum..
    salam kenal.. saya singgah and follow sini.. ke52.. :)
    sedapnya kari kepala ikan.. lagi2 ada ulam bendi tu.. arghhh.. sedap sedap sedapppp sangat.. lapar la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...terima kasih Jassnani sudi jengah n follow sini...jgn serik ke sini ya..

      Delete
  2. Ini memang sah keluar peuh ni Waniey... lagilah kalau nasi panas, tambah bertambahlah...

    ReplyDelete
  3. Salam kenal n kunjungan balas... Ermmm nampak sedap kari tu, mekasih sudi dtg ke blog D5 :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...