Layan ketupat sotong untuk iftar..memang sesuai sangat..!!..Bagi yang tidak menggemari manis-manis boleh kurangkan kemanisannya..
KETUPAT SOTONG VERSI KELANTAN
Bahan-bahannya;
- 10 ekor sotong saiz xxl..seelok-eloknya.
- 1 cwn beras pulut-rendam semalaman
- 2 keping gula nisan@ gula kabung
- 1 1/2 cwn santi pekat
- 5 sdb gula pasir
- 2 helai daun pandan
- sedikit garam
- lidi
campurkan beras pulut dengan sedikit santan
buang kekotoran dlm perut sotong-masukkan beras pulut separuh sahaja ke dalam perut sotong
cucukkan lidi diatas permukaan perut sotong supaya beras pulut tidak keluar
susunkan daun pandan di dasar periuk ,masukkan sotong dan susun dgn cermat..
masukkan gula,garam dan nisan@gula kabung bersama-sama lebihan santan tadi..tutup periuk.
masak guna api kecil..
sedapnya...
ReplyDeletesedapkan Adda..!!
Deletexpenah makan..tapi teringin nak try... :)
ReplyDeletesenang jer buatnya..dan berbaloi-baloi sebab sedap..!!
Deleteassalamualaikum..
ReplyDeletetq bagi resepi.. sedap ni.. sotong sekarang laku lah.. ramai yg dok buat macam2 versi sumbat.. kan..
waalaikumsalam...mcm2 versi diorg buat..semuanya sedad-sedap!!
DeleteErmm sedap nyer teringin nk buat 1 hari nnt mekasih sudi kongsi resepi ek Wanie :)..
ReplyDeletenanti try ya!!..memang sedap..
Delete