My Lovely Followers

Translate

Friday, 19 July 2013

Ketupat Sotong Kelantan

Ketupat sotong versi Kelantan..


Layan ketupat sotong untuk iftar..memang sesuai sangat..!!..Bagi yang tidak menggemari manis-manis boleh kurangkan kemanisannya..


KETUPAT SOTONG VERSI KELANTAN

Bahan-bahannya;
- 10 ekor sotong saiz xxl..seelok-eloknya.
- 1 cwn beras pulut-rendam semalaman
- 2  keping gula nisan@ gula kabung
- 1 1/2 cwn santi pekat
- 5 sdb gula pasir
- 2 helai daun pandan
- sedikit garam  
- lidi 

 campurkan beras pulut dengan sedikit santan
buang kekotoran dlm perut sotong-masukkan beras pulut separuh sahaja ke dalam perut sotong 
cucukkan lidi diatas permukaan perut sotong supaya beras pulut tidak keluar
susunkan daun pandan di dasar periuk ,masukkan sotong dan susun dgn cermat..
masukkan gula,garam dan nisan@gula kabung bersama-sama lebihan santan  tadi..tutup periuk.
masak guna api kecil..



  

8 comments:

  1. xpenah makan..tapi teringin nak try... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jer buatnya..dan berbaloi-baloi sebab sedap..!!

      Delete
  2. assalamualaikum..
    tq bagi resepi.. sedap ni.. sotong sekarang laku lah.. ramai yg dok buat macam2 versi sumbat.. kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...mcm2 versi diorg buat..semuanya sedad-sedap!!

      Delete
  3. Ermm sedap nyer teringin nk buat 1 hari nnt mekasih sudi kongsi resepi ek Wanie :)..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...