My Lovely Followers

Translate

Tuesday, 11 June 2013

Tiramisu Sulung KU

 Bila kerajinan  melanda..nafsu nak "membaking" datang..jadilah tiramisu yg x seberapa ini..walaupun dekonya agak berterabur..tapi bolehlah daripada xde langsung..hehe..!!
Tiramisu ni memang favourite kami sekeluarga..depa ni selalu request ni..
Dulu memang x pandai langsung nak buat tira ni..tapi semenjak jiran ajar n siap demo skali, tu yg dah pandai sikit buat tira ni..jutaan terima kasih Una kerana sudi berkongsi ilmu ni...
Dulu pandai order jer..



Bahan-bahan;
utk kek sponge;
-125g tepung gandum
-125g gula
-5 biji telur gred B
-2 sdk serbuk koko
-25ml air
-50ml minyak jagung
-1 sdk baking powder
utk cream cheese
-250g tatura cream cheese-brand lain pun blh
-50g gula castor
- 100g whipping cream-anggaran....biasa main letak jer..
-esen vanilla
utk sirap 
- 1/2 cwn air suam + 2 sdk nescafe + sedikit gula(curah sikit-sikit ke atas kek sponge supaya sedikit basah sebelum letak cream cheese di setiap lapisan kek sponge.. 

caranya;
-masukkan kesemua bhn utk kek kecuali minyak...putar sehingga kembang 2x ganda dari yg asal,last skali baru masukkan minyak jagung..putar sekejap.
-bakar dlm loyang 4 segi..9x3 klu x silap saiz..
-bakar selama 40 minit @ sehingga masak
-sejukkan seketika

utk cream cheese
-masukkan semua bhn-putar sehingga bhn sebati dan x berketul-ketul..

utk layer
-potong kek mengikut bekas kesukaan masing2
-layer paling bwh ..kek pastu cream cheese pastu kek dan seterusnya.. 

SELAMAT MENCUBA...

 

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...