ALhamdulillah dah nak masuk 2 minggu kita berpuasa,separuh drpd sebulan tu..syukur sgt2..Kelmarin dapur kami tak berasap,berasap kat Bandar Utama..bukan dapur DLP lah.,kelmarin berbuka di sponser,hari ni sendiri makan sendiri sponsorlah..hari-hari company sponsor mau bengkok company tu..
Semalam menu utk iftar kami simple nyimple jer..yg paling syok sekali tu lauk pekasam goreng..marvelous..
petola tumis air bertelur
pekasam goreng Perak mali..
lupa pulak nak posting sambal belacan cencaluk..gerenti sinus mengamuk..
untuk masak petola tumis air bahan-bahannya:-
- 1 biji petola
- 2 biji telur
- 3 ulas bwg putih- di ketuk
- 1 labu bwg besar-potong 4
- air
- suhun
- bahan perasa
- minyak
bersihkan petola,potong ikut kemahuan sendiri-dlm periuk tumiskan bwg putih sehingga kekuningan,masukkan bwg besar dan air...biarkan menggelegak,pecahkan telur dan suhun dan last sekali masukkan petola-bahan perasa..
utk goreng pekasam
- bwg merah
- bwg putih
- cili padi
SEBELUM MAKAN BACA BISMILLAH DULU...kan tercekik plak..
Bestnya ada ikan pekasam kat sini.sis klik utk duit raya ye.
ReplyDeletenanti tadah tangan @ niru ,,,duit raya sampai..hehe..
DeleteSedapnya lauk.... kita hari ni kukus ikan asin terubuk, buat sambal belacan... aduh!
ReplyDeleteK.Amie..nak ikan terubuk sepotong..nak lawan gan ikan pekasam..hikhik..
Deleteterliur gile dgn ikan pekasam tu...
ReplyDeletewaktu akak kecik2 dulu ada ikan budu(lebih kurangg le rasa mcm ikan pekasam)
adusss sedapp sangat, waktu goreng pun dah sedap bau dia
wah ikan budu tu sedap kak..memang aromanya buat lapar...mana nak cari ikan budu tu skrg..klu kat kg ikan tu ada time tengkujuh jer rasanya..rindu plak gan ikan budu tu..
Deletelamanya tak makan lauk2 gni..kecur2 ;))
ReplyDelete