My Lovely Followers

Translate

Friday, 10 August 2012

Ayam Kicap Jintan Bersuhun..

**ASSALAMUALAIKUM**
Dah masuk 10 Ramadhan terakhir..Malam Lailatul Qadar..malam seribu bulan..harap kita dpt menikmati malam seribu bulan tu..
Dah 2,3 hari x update blog ni..busy sgt ker yer..?..nak kata busy,xdelah busy sgt pun..tp bila jadi driver anak2 sekolah ni ..hurmm cam ginilah..kua masuk,masuk kua..dahlah cuaca akhir Ramadhan ni memang menguji iman..panas terik..kering tekak,,jadinya.dugaaaaan!!!
ni N3 yg lepas baru nak update hari ..sorry yea..
 

   Resepi ayam kicap ketumbar bersuhun ni asalnya dari jiran DLP dulu..kami panggil dia Opah,.Opah ni asal org Perak,mungkin masakan ni glamour kat Perak..dia selalu hulur makanan..sedap2 plak tu,la ni x leh nak makan 'iar tangan Opah' dah..kena buar sdri..
 
Bahan-bahannya;
  • 1/2 ekor ayam-di goreng terlebih dahulu
  • kentang-goreng
  • suhun-direndam
  • 5 biji bwg merah kecil
  • 3 ulas bwg putih
  • halia
  • sdikit kunyit hidup
  • sedikit jintan putih & manis
  • lada hitam-tabur last sekali
  • kicap
  • dan bahan perasa
  • minyak masak
goreng ayam terlebih dahulu-tumbuk jintan,bwg,halia dan kunyit-tumiskan bhn tumbuk sehingga naik bau-masukkan kicap,bahan perasa dan suhun.kacau sampai mesra..ececeh..masukkan plak kentang dan ayam,kacau lg biar  mesra lagi..last sekali masukkan lada hitam yg telah di tumbuk..
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...