My Lovely Followers

Translate

Sunday, 9 February 2014

Kek Yang tidak bernama...!..


Nak clearkan bahan-bahan yang akan tamat tempoh..maka terhasillah yang tidak bernama..hentam je lah labu..janji tak membazir..
 
 
 Mangga dah tak fresh..dah semalaman kat peti ais..


 
Tak ada deko-dekonya..hanya sekadar berkongsi sahaja..tapi percayalah sedap..!!..
 
 
Bahan-bahannya;
  •   kek sponge
  •  100g whipping cream
  • 200g cream cheese 
  • 2 biji mangga masak ranum
  • 200g  susu pekat
 
 untuk kek sponge
  •  125 g tepung gandum
  • 125 g gula
  • 5 biji telur
  •  25 ml air
  • 50 ml minyak
  • 1 sdb kulit lemon @ perisa mangga
  • 2 sdk ovalet
 pukul gula n telur sehingga kembang,masukkan tpg , air , ovalet , perisa mangga pukul sampai kembang dan last sekali masukkan minyak..bakar suhu dlm 160 selama 40 minit.

untuk cream
  • cream cheese 200 g
  • whipping cream 100 g
  • susu pekat 200 g @ ikut kemanisan masing-masing
campurkan semua bhn dan pukul hingga sebati
 
 
cara-caranya
- susun kek mengikut bekas kegemaran..lapiskan cream dan susun kek lagi dan tuang cream cheese(ni utk 2 layer jer..klu nak byk layer kenelah ulang melayernya tapi mesti yg atas sekali potongan buah)  ..top skali letak potongan buah mangga.
Enak di makan sejuk-sejuk..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 comments:

  1. salam perkenalan dari SRC..

    saya datang sini dan follow..suka tengok macam2 ada di sini..sudi la singgah dan follow sya di http://www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah n follow sini..Insya Allah saya akn terjah dapur awak plak ya..

      Delete
  2. Asslam sis..sy try resepi mudah sis..tapi ade derhake bahan :D..jazakillah khairan kathira ;)

    ReplyDelete
  3. W'salam..terima kasih sudi cuba..tu bkn derhaka namanya itu kreatif..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...