My Lovely Followers

Translate

Wednesday, 28 August 2013

Ikan Kembung Percik Putih

Syawal yg ke 21..
Ni salah satu n3 yg tertunggak yg x dpt nak post masa bulan Ramadhan yg lepas..
abaikan yg comot-comot tu ya..hee..
Gambar ni pun selekeh jer..x per belasah jer janji sodap..!!
IKAN  KEMBUNG PERCIK PUTIH
Bahan-bahan;
  • ikan kembung @ ayam - perap dgn halia & bwg puith
utk kuah
  • 6 ulas bwg merah*
  • 3 ulas bwg putih*
  • 1 btg serai *
  • 1/2 in halia*
  • 1 cwn santan pekat
  Blend kesemua bhn yg bertanda *,  masukkan semua bhn yg bertanda * ke dalam satu periuk..sentiasa kacau ukt elak kuah menjadi ketul dan perasakan.
bakar ikan..ikan dah separuh masak,sapukan sedikit kuah tadi pada ikan dan bakar ikan semula hingga masak..
 

2 comments:

  1. Ermm nampak sedap nie Waniey thanks kongsi resepi nyer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ..singgah sini..silakan Kak..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...