My Lovely Followers

Translate

Friday, 28 June 2013

Timun Betik..

Assalamualaikum..
Hari ni dah boleh nak update "di lesung pecah .."ni nasib baik lesung kat sini tak pecah..takut merajuk tahap gaban..
Dek kerana jerebu line intenet pun ikut slow..macam tak percaya pulak..tapi hari nidah kembali macam biasa..line pun dah clear..cuaca pun dah kembali macam biasa,jerebu pun dah tiada..berkat doa kita semua..ALHAMDULILLAH SYUKUR...!!..Tuhan dengar apa yg kita minta dari Dia...
Hari ni nak update lah n3 yg dah lama tertunggak ni..rasanya dah penuh dengan memori.Dah nak melimpah..
Hari ni kita layan buah yg agak jarang kita temui sekarang ni..jarang-jarang jumpa..nama manja yang kami panggil buah ni ialah TIMUN BETIK..klu kat Pantai Timurlah.Tak pasti klu negeri lain panggil apa buah ni..


Beginilah rupa bentuk timun betik ni..setelah masak ranum dan bersedia nak di "lapah"..hehe..
Rasanya sangat tawar dan berbau wangi..susah nak di gambarkan..!!

ni lah buah timun betik yg belum masak lagi

setelah di olah...

 Ta..raaa..!!
Buah ni Wanie beli masa on the way balik KL dari Kelantan..


TIMUN BETIK

bahan-bahannya
 - 1 biji timun betik
- santan dari sebiji kelapa(klu nak tahan lama masak terlebih dahulu santan bersama daun pandan)optional
- sedikit garam
- 1/2 cwn gula pasir/gula melaka..

cara-caranya
-buang kulit dan bijinya terlebih dahulu..potong mengikut saiz kesukaan
-santan,garam dan gula di campur sekali dan tuang ke atas timun betik yg telah di potong tadi..hidang bersama ais..makan ketika sejuk..

 

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...