My Lovely Followers

Translate

Monday 25 March 2013

Nasi Dagang


 Assalamualaikum...apa khabar semua..?..menu apa hari ni untuk juadah tengahari ni..?Ke ada yg belum tahu lagi nak masak apa untuk hari ni..ok,x per..meh sini Waniey nak share menu untuk hari ni..menu yg di datang khas dari Pantai Timur..rasanya pasti yg dah tahu pasal Nasi Dagang ni kan..?


Beras nasi dagang

 Nak masak nasi dagang ni agak lecehlah bagi Wanie, kena sabar sikit.sebabnya banyak step nak kena buat .

 gabungan mesra



NASI DAGANG
Bahan-bahan
utk nasi

  • 1 kg beras nasi dagang 
  • 1 1/2 biji santan kelapa
  • 6 ulas bwg merah kecil-mayang
  • 2 ulas bwg putih-mayang
  • halia-mayang
  • 2 sudu besar halba
  • garam dan gula
  • daun pandan
 rendam beras semalaman @ 2,3 jam sebelum di kukus. 
  1. alaskan loyang pengukus yg berlubang dgn daun pandan supaya beras tadi x jatuh dlm periuk yg berisi air- kukus beras selama 15 minit sehingga kembang
  2.  masukkan bwg merah,bwg putih,halia,halba dan santan serta gula dan garam-gaul sampai mesra
  3. kukus lagi sekali sehingga beras tadi masak @ sedikit kembang
      
 Bahan-bahan untuk gulai ikan tongkol
  • 1 ekor ikan tongkol yg besar-rebus semalaman dgn gula melaka asam keping dan garam-air sedikit shj(alas periuk dgn daun pandan utk elak ikan hangit/melekat)-guna api kecil
  • 1 paket rempah gulai nasi dagang(utk gulai ikan tongkol) import dari Pasar Payan Terengganu 
  • 2 biji kelapa utk santan
  • 10 biji bwg merah*
  • 3 biji bwg putih*
  • sedikit halia*
  • 2 btg serai
  • 4 sdb cili boh@cili giling*
  • garam n asam keping
 tumiskan bhn yg bertanda * sehingga pecah minyak
masukkan rempah gulai ikan yg di bancuh dgn sedikit air
biarkan sehingga rempah tadi pecah minyak,masukkan santan dan juga bhn perasa(garam,gula)dan last sekali masukkan ikan tongkol yg telah direbus..
kacau sebati..bolehlah di hidangkan..
 
 
 
 
 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...